mandag den 7. november 2011

Efterlysning af fotos og oplysninger om Juniorbåden J-99 …


Foto: ”Jo” på vej vesterud af Svendborg Sund med Thurø Bund i baggrunden (foto optaget fra anløbsbroen i Troense juni 1967).
I november 2011 finder jeg ved en ren tilfældighed på Danmarks Museum for Lystsejlads' web site min gamle KDY – 15m² Juniorbåd , som jeg var den lykkelige ejer af i knap 4 år (1966-70). – Det er fantastisk skønt at se, at netop denne båd – som et eksempel på den legendariske Juniorbåd – står til bevaring på Danmarks Museum for Lystsejlads på Valdemars Slot på Taasinge, og det vil jo være en fantastisk oplevelse at få endnu en sejltur i den. – I min tid var båden døbt ”Jo” og fremstod med mørkeblåt fribord.


Foto: ”Jo” i bådehallen på John Madsens Bådeværft i Strandhuse, og i løbet af de næste uger får vi gjort klar til endnu en sejlsæson. Nu er det kun bundmalingen, der mangler …

Om vinteren havde vi ”Jo” liggende i vinterhi i trygge rammer hos den kendte bådebygger John Madsen i Strandhuse ved Svendborg, og om sommeren lå den i den karakteristiske cirkelformede Svendborg Lystbådehavn tæt ved de tidligere Vindeby-færgers leje, hvorfra sommerens togter udgik. – Alle sejl bliver nu sat til for at finde alle de tidligere ejere af båden … og … imens sejler vi videre ...


*** DER ER NU KONTAKT TIL ALLE TIDLIGERE EJERE ELLER DERES FAMILIE !!!

– ALLE ER POSITIVE OG ALLE VIL VÆRE MED …

Den ambitiøse plan om at få skrevet historien om netop denne Juniorbåd er i fuld gang, og alle tidligere ejere er opfordret til at skrive et eller flere kapitler dækkende deres respektive ”ejertid” med fotos og andre illustrationer. – Hvad lå der bag navnet, som båden fik, hvor gik sommerens togter hen, og hvilke kapsejladser deltog båden i. – Kun fantasien sætter grænserne for, hvad der kan berettes om, så der er frit slag …

*** OPFORDRING TIL ALLE – også ”ikke-ejere”: Skulle du ligge inde med fotos og/eller skriftligt materiale og/eller historier om J-99, er vi meget interesserede i, at du kontakter os. J-99 blev bygget i Nykøbing F. i 1946 og var indtil 1950 ejet af Sejlforeningen Vikingen. – I løbet af foråret 1950 kommer båden til Hellerup Sejlklub, og skulle du have sejlet i den i Guldborgsund, Storstrømmen, Smålandsfarvandet og/eller Øresund fra 1946 til 1959 eller have fotograferet den, hører vi meget gerne fra dig. – Sejlede du i den i din juniortid i en af sejlklubberne, eller var du ”bådsmand” på den i en periode, så har du helt sikkert en lille go' historie at fortælle, og skulle du kende en sejlerkammerat, der gjorde sig bemærket, ser vi frem til at få et hint ! – Båden sejlede 1960 – 1975 hovedsagelig i Det Sydfynske Øhav og 1976 – 2004 i farvandet ved Nyborg. 

Foto: ”Sir Erwin” for rebede sejl ved Nyborg (dato ukendt).

Båden deltog i flere Danmarksmesterskaber, så du kan jo have fotos, hvor J-99 og din egen båd er med på samme foto, og måske i hård konkurrence. – Indtil 1998 benyttede mange af os de nok så velkendte Storebæltsfærger undervejs på rejsen med bil eller tog fra Fyn til Sjælland (eller omvendt) så det er jo muligt, at du har et rigtigt godt foto, som vi med din tilladelse kan anvende som illustration i beretningen om J-99. – Vi ser frem til at modtage dine oplysninger på juniorbaads.registeret(snabel-a)gmail.com.
J 99 – Byggeår: 1945/1946 – Ordret af Sejlforeningen Vikingen, Nykøbing F. – Søsat i maj 1946. – Bådebygger: C.M. Nielsen & Co. – Byggested: Nykøbing Falster

Båden er bygget efter konstruktør Erik Salanders tegninger og byggebeskrivelser. Båden får d. 05.06.1950 tildelt kapsejladsnummer J-99 jvf. målebrev fra Kongelig Dansk Yachtklub, KDY. Båden er på dette tidspunkt kommet til Hellerup Sejlklub.

Liste over nuværende og tidligere ejere, bådens navn og skrogets (fribord's) farve:

– under ejerens navn er nuværende kontaktperson anført. – Læs om baggrunden for bådens navne her.

1. ejer: 1946 Sejlforeningen Vikingen , Nykøbing F. – ”Roar” – Blank

– Niels Thal Jensen
Fra Sejlforeningen Vikingen's Jubilæumsskrift 1969/1994
2. ejer: Primo 1950 Hellerup Sejlklub, Hellerup – ”Jens” – Blank
– NN
 
– ifølge flere juniorsejlere bliver båden på et tidspunkt (hvornår ?) malet: – Lyseblå

3. ejer: 18.11.1956 Jørgen Koch, Charlottenlund – ”Rigoletto” – Lyseblå

– Niels Koch

4. ejer: 04.11.1959 B. Justesen, Svendborg – ”Rigoletto” – Lyseblå

– Svend Justesen

5. ejer: 07.10.1962 Ester Kauffmann, Svendborg – ”Bonito” – Lyseblå

– Christian Munthe Kauffmann

6. ejer: 18.08.1966 T. Hegn Hansen, Svendborg – ”Jo” – Mørkeblå

– Kim Hegn Hansen

7. ejer: 15.04.1970 Hans Pedersen, Svendborg – ”Je-Ja” – Rød

– Jess Pedersen

8. ejer: 08.03.1976 Niels Bo Hansen, Nyborg – ”Devushka” – Rød

– Niels Bodi Hansen

9. ejer: 29.03.1978 Jørgen Steen Royal Petersen, Nyborg – ”Sir Erwin” – Rød

– Jørgen Steen Royal Petersen
10. ejer: 30.04.2005 Danmarks Museum for Lystsejlads”Sir Erwin” – Rød

– Martin Stockholm


Foto: ”Jo” søsættes 11. juni 1967 fra John Madsens bådeværft i Strandhuse, Svendborg. – I forgrunden ses masten med Svendborg Sunds Sejlklub's vimpel.

Foto: Kronprinsesse Margrethe og Prins Henrik bliver viet 10. juni 1967 og hvedebrødsdagene bliver tilbragt om bord på Kongeskibet ”Dannebrog”, som natten over ligger for anker i Lunkebugten ud for Valdemars Slot. – ”Jo” søsættes på vor nuværende Prinsgemals fødselsdag 11. juni, og umiddelbart efter ”Dannebrog”'s passage under Svendborg Sund-broen viser brudeparret ”Jo” og os stor ære ved at vinke fra det øverste dæk på ”Dannebrog”. Søsætningen finder sted fra Madsens bådeværft i Strandhuse, Svendborg. – Hvem kan mon have sladret til kongehuset om vor stabelafløbning i dag ? - Vi håber, at Kronprinsessen i detaljer fortæller sin husbond om vor stabelafløbning ...

PS: ”Dannebrog” fortsætter forbi Iholm og vesterud af Svendborg Sund. – I baggrunden ses skoleskibet Lilla Dan, der ligger for anker udfor Kogtved Søfartsskole i Tankefuld.Foto: Efter ”Dannebrog”'s passage og udvekslingen af de officielle og uofficielle hilsener i anledning af såvel det royale bryllup som søsætningen fortsatte klargøringen af ”Jo”, så hun blev klar til sæsonen. Helge Arnt Jørgensen og Knud Anker Jensen tager sig af rigningen.

Foto: ”Jo” på vej østerud af Svendborg Sund med Vindebyøre i baggrunden (foto optaget fra Christiansmindebroen – dato ukendt). Jeg var selv gast på denne tur, og en af mine sejlerkammerater Helge Arnt Jørgensen sidder med rorpinden.

Foto: Min far og jeg på en aftentur gennem Svendborg Sund og på vej forbi Vindebyøre mod Lystbådehavnen (dato ukendt).


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.