Foto: Betjente med papirstakke på Station 7 – Ndr. Frihavnsgade 9, Østerbro – November 1917.
Københavns Politis registerblade – Dokumentation for etableringen efterlyses ...
Politiets registerblade, som i dag indgår i Københavns Stadsarkiv, blev på baggrund af oplysning fra borgerne i perioden 1890 til 1923 oprettet og ajourført af betjente på de enkelte stationer i Københavns Politikreds. Registeret bestående af disse blade dækker samtlige Københavns beboere, der er 14 år eller derover, og hustruer og børn mellem 10 og 14 år blev påført ægtemandens/faderens registerblad. I tilfælde af skilsmisse fik den fraskilte kone oprettet sit eget selvstændige registerblad.
Foto: Peter Edvard Christensen (4-4-1883)
Ved flytninger i samme politidistrikt blev bladet ajourført, og ved flytning til et andet politidistrikt fulgte bladet borgeren/familien. Når personen/familien fraflyttede København forblev bladet i distriktet, hvor den seneste bopæl var, og bladet blev mærket ”Udtrukket”. Ved tilbageflytning til København blev bladet fremtaget og påført den nye adresse samt det sted, hvorfra pågældende kom. Hvis bladet ikke kunne findes (det kunne være placeret et forkert sted i kartoteket, eller det kunne eventuelt befinde sig på en anden station) blev der oprettet et nyt blad. En del personer har således 2 eller flere blade på samme eller på flere forskellige stationer.
Dødebladene (blev etableret ved separering fra Registerbladene)
Når en person afgik ved døden blev bladet påført dødsdatoen, og det blev samtidig udtaget og indgik derefter i de såkaldte Dødeblade, som i dag opbevares separat på Landsarkivet for Sjælland, Lolland Falster og Bornholm.
Foto: Olaf Marinus Hansen (H-6571)
Kilde: Landsarkivet for Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm
Beslutningsgrundlaget for oprettelsen af Politiets Registerblade mangler fortsat
Man kan på mange web sites finde information om Politiets Registerblade samt de dertil relaterede Dødeblade, men beslutningsgrundlaget samt en mere detaljeret beskrivelse, der forklarer om retningslinierne for hvordan Registerbladene skulle føres, er endnu ikke fundet.
Oplysninger om de primære kilder, der danner baggrund for registerbladenes oprettelse efterlyses fortsat. Hvis du har oplysninger, bedes du venligst oplyse om dette via denne blog.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.